Frankrijk

De resultaten


De eerste Textiel Race in Frankrijk!


In 2022 is de eerste Textiel Race in Frankrijk gelanceerd, in samenwerking met Refashion.  Refashion is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Textiel UPV in Frankrijk. In Europa is Frankrijk het eerste land wat een landelijk UPV systeem heeft voor textiel. De samenwerking met Refashion is daarom uniek en ontzettend inspirerend voor andere landen in Europa!

In het najaar van 2022 was het zover! De eerste Textiel Race vond plaats in zeven steden rondom Marseille, in de Métropole Aix-Marseille-Provence.
De  race liep van 10 oktober tot en met 17 november 2022. Tien basisscholen (330 leerlingen van 10-12 jaar) gingen met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk te doen aan textiel reparatie, kleding ruilen en inzameling. Het doel was om kinderen bewust te maken van reduce, reuse en recycle rondom textiel.  En dat is gelukt! 

Bekijk hieronder welke resultaten deze jonge textiel helden uit Frankrijk hebben behaald! 

 

10 

330

SCHOLEN  DEELNEMERS

 

                                 Inzameling Frankrijk

Campagne voeren


Het voeren van campagne is een belangrijk onderdeel van de race. Tijdens hun campagne verspreiden leerlingen de boodschap over het belang van consuminderen, hergebruiken en recyclen van textiel. De leerlingen teams hebben actief campagne gevoerd om zoveel mogelijk buurtbewoners te betrekken bij hun missie! 

De leerlingen maakten mooie posters en video's. Tijdens de eerste Textiel Race in Frankrijk werden er maar liefst 206 unieke posters gemaakt en opgehangen op allerlei publiek plekken, waaronder lokale bakkerijen, groentewinkels en bibliotheken. Dit zorgde voor een grote betrokkenheid in de buurt! Ook hebben 4 teams een video gemaakt over hoe zij hun campagne aanpakken en waarin ze het belang van de Textiel Race hebben aangestipt. 

De campagnes hebben niet alleen gezorgd voor meer bewustwording, maar ook tot veel ingezameld textiel en dus tot score punten voor de scholen! 

206

4

POSTERS VIDEO'S

 

                                   Poster Textiel Race Frankrijk


Media & Social Media 


De scholen zijn tijdens de Textiel Race ook aan de slag gegaan met het benaderen van de media (krant - radio - TV). Via de media waren de scholen in staat om een groot publiek te bereiken. Het benaderen hiervan was dan ook een effectieve manier van campagne voering! In totaal is de Textiel Race in Frankrijk 7 keer in de media verschenen. De Textiel Race is zelfs gepromoot op een verlicht billboard in Éguilles.  Veel voorbijgangers kregen de boodschap daardoor luid en duidelijk mee. 

Ook hebben de scholen de boodschap actief verspreid via online kanalen. De leerlingen hebben online campagne gevoerd via Facebook, Instagram, TikTok en lokale nieuwsplatforms voor buurtbewoners en ouders. Er gingen maar liefst 24 posts uit!    

7

24

MEDIA  SOCIAL MEDIA 

 

                                  Krantenartikel Textiel Race Frankrijk

 


Repareren en kleding ruilen


De Textiel Race focust zich niet alleen op het inzamelen van het textiel. De teams leren ook om textiel zo lang mogelijk in de kringloop te houden. 
Dit kan bijvoorbeeld voor het repareren van kapot textiel of door het organiseren van een kledingruil. 

Repareren gaat voor recycling! We stimuleren de teams om eerst kapot textiel te herstellen. De leerlingen hebben tijdens de eerste Textiel Race in Frankrijk maar liefst 330 textiel items gerepareerd! 

Ook hebben 4 teams een kledingruil georganiseerd. De kinderen hebben onderling kleding met elkaar uitgewisseld en hebben daarmee items gered van de textiel afvalberg! 

330

4

REPARATIES  KLEDINGRUILS 

 

                            Reparatie Textiel Race Frankrijk

De resultaten


Vier weken lang zijn alle deelnemende scholen aan de slag gegaan om hun steentje bij de dragen aan een circulaire economie. De Textiel Race heeft een blijvend effect: veel leerlingen blijven na de race doorgaan met reparatie, kleding ruilen en inzamelen. Een leerkracht uit La Penne-sur-Huveaune gaf aan dat de Textiel Race de hele school heeft geactiveerd heeft om repair workshops te blijven organiseren in de toekomst en leerlingen te blijven motiveren om op een duurzame manier met textiel om te gaan. 

"Hoewel ik me al bewust was van recyclen en het niet verspillen, heeft dit project mijn kennis gereactiveerd! Ik ben van plan mijn leerlingen van tijd tot tijd recyclingworkshops te blijven aanbieden. Alle kinderen waren erg gemotiveerd. Ook al is het evident dat we niet gaan winnen, we hebben veel plezier gehad, en ik hoop dat er goede gewoontes zijn aangeleerd..."

- Carole Guirao, école Beausoleil - 

Het was een succesvolle race. De 10 scholen hebben door middel van het voeren van campagne maar liefst 17.340 kilo textiel ingezameld. 
Dit is een bovengemiddeld resultaat. De school Cros uit Éguilles zamelde daarvan 5389 kilo eigenhandig in en werd daarmee de winnaar van de allereerste Textiel Race in Frankrijk. Op 18 november was de officiële prijsuitreiking op de school.  Deze leuke reel is opgenomen tijdens de prijsuitreiking. 

17.340

5389


 INGEZAMELDE KG
 ALLE SCHOLEN

 
INGEZAMELDE KG 
 WINNAAR

 

                         Winnaar Textiel Race Frankrijk