Textiel Race

Leuk en leerzaam inzamelen van oude kleding en textiel

Draag bij met wat jij draagt!

De impact van de spullen die we kopen (consumentengoederen) is groot! Babette Porcelijn stipt het probleem als gevolg van ons consumptie gedrag aan in haar boek "De  Verborgen Impact". Ook blijkt uit onderzoek van het World Economic Forum dat 70 procent van alle CO2-uitstoot het gevolg is van het winnen en verwerken van onze grondstoffen, van onze producten. 

Fast Fashion is het tegenwoordig het nieuwe modewoord. De kleding collecties wisselen in een rap tempo en daarmee wordt de textiel afvalberg steeds groter! De Textiel Race heeft als doel om bewustwording te creëren over de milieu impact van het produceren van nieuw textiel. Daarbij wordt het belang van consuminderen, repareren en hergebruiken aangestipt! Ook valt er nog een grote winst te behalen op het gebied van recycling. Meer dan de helft van al het oud en kapot textiel in Nederland wordt slecht ingezameld. Op dit moment gooien veel mensen hun textiel nog bij het restafval, waar het verbrand wordt (lees hier meer over het textiel in het restafval in Nederland). Ook ligt veel kleding ongebruikt bij mensen in de kast. Dit terwijl de hoeveelheid textiel maar blijft groeien, wat een enorme negatieve impact heeft op mens en milieu. Zo wordt textiel vaak onder slechte arbeidsomstandigheden geproduceerd. Dit moeten we aanpakken!

De Textiel Race combineert educatie met een toffe inzamelingscampagne en maakt het repareren en inzamelen van oud en kapot textiel leuk, leerzaam en gemakkelijk. Bekijk de video om te zien hoe en waarom we dat doen!

Still video

 

Repareren kleding

Over de Textiel Race

Tijdens een race gaan 10 basisschoolklassen in een gemeente of regio de strijd aan met oud en kapot textiel. Een race begint met een interactieve gastles. We leren de kinderen alles over de wereld die schuilgaat achter hun spijkerbroek en t-shirt. Het is enorm zonde als textiel verloren gaat, terwijl de productie ervan zo’n grote negatieve impact heeft. We benadrukken het belang van minder kopen, bewust kopen, repareren, hergebruiken en goed inzamelen, wat een positieve impact heeft op mens en milieu. Zo kunnen we de levensloop van ons textiel verlengen en komen waardevolle grondstoffen weer terug in de textiel kringloop! 

Dan is het tijd voor actie! De kinderen van groep 6,7 en/of 8 gaan vier weken lang aan de slag met het repareren en inzamelen van oud of kapot textiel. Hiermee verdienen ze punten. Zij voeren campagne en brengen iedereen op de hoogte van de Textiel Race. Ze betrekken hun familie, vrienden en de hele buurt bij het inzamelen van textiel. Buurtbewoners kunnen textiel aanmelden op www.textielrace.nl om het gratis bij hen thuis op te laten halen. De kinderen benaderen landelijke en lokale media om aandacht te vragen voor het textiel probleem. Ook verdienen ze punten wanneer ze kleding repareren en het een tweede leven geven. De winnende school wint een leuke hoofdprijs! 

Impact

Door de Textiel Races vergroten we bewustwording over consuminderen, hergebruiken, repareren en recycling bij de jonge generatie! Samen met deze gedreven circulaire helden maken we impact!

Bekijk hier de behaalde resultaten! 

Textiel inzamelen

sdg

Onze partners

We werken samen met gemeenten en lokale inzamelaars. Zij zorgen ervoor dat het textiel op een verantwoorde manier gesorteerd wordt voor hergebruik of recycling. Meer dan de helft van het textiel dat we inzamelen wordt geselecteerd voor hergebruik waardoor het een tweede leven krijgt. Per race zamelen we gemiddeld 14.000 kg textiel in, waarmee we per race ruim 192 ton CO2 besparen! 

De Textiel Race laat aan kinderen en hun omgeving zien dat het leuk en gemakkelijk is om bij te dragen aan een circulaire economie. Onderzoek van de TU Eindhoven toont aan dat het project voor een blijvende gedragsverandering zorgt tijdens en na een race. Ook toont recent onderzoek aan dat kinderen de grootste invloed hebben op het duurzame gedrag van hun ouders: ‘The Greta Effect’. Doordat kinderen hun ouders en omgeving beïnvloeden, nemen we iedereen mee in de transitie naar een circulaire economie.

Enthousiast geworden en wil je ook een Textiel Race met ons organiseren? Neem dan contact met ons op!

Wist je...?

- ...dat de races (zowel de Textiel als de E-waste Race) bijdragen aan het realiseren van de VANG (Van Afval Naar Grondstofdoelstellingen?

-... de races (zowel de Textiel als de E-waste Race) in algemene zin bijdragen aan de doelstellingen van de rijksoverheid voor een circulaire economie in 2050