Textiel Race

Leuk en leerzaam inzamelen van oude kleding en textiel

Draag bij met wat jij draagt!

Meer dan de helft van al het oud en kapot textiel in Nederland wordt slecht ingezameld. Op dit moment gooien veel mensen hun textiel nog bij het restafval, waar het verbrand wordt. Ook ligt veel kleding ongebruikt bij mensen in de kast. Dit terwijl de hoeveelheid textiel maar blijft groeien, wat een enorme negatieve impact heeft op mens en milieu. Zo wordt textiel vaak onder slechte arbeidsomstandigheden geproduceerd. Dit moeten we aanpakken! De Textiel Race combineert educatie met een toffe inzamelingscampagne en maakt het repareren en inzamelen van oud en kapot textiel leuk, leerzaam en gemakkelijk. Bekijk de video om te zien hoe en waarom we dat doen!

  • In één jaar tijd zamelden we 100.000 kg textiel in!
  • Daarmee bespaarden we 432 ton CO2 uitstoot!
  • De Textiel Race bereikt honderdduizenden mensen via de media. Zo zijn we in de Telegraaf verschenen en heeft Hart van Nederland een item over de Textiel Race gemaakt!
Still video

Tijdens een race gaan 10 basisschoolklassen in een gemeente of regio de strijd aan met oud en kapot textiel. Een race begint met een interactieve gastles. We leren de kinderen alles over de wereld die schuilgaat achter hun spijkerbroek en t-shirt. Het is enorm zonde als textiel verloren gaat, terwijl de productie ervan zo’n grote negatieve impact heeft. We benadrukken het belang van minder kopen, bewust kopen, repareren, hergebruiken en goed inzamelen, wat een positieve impact heeft op mens en milieu. Zo kunnen we de levensloop van ons textiel verlengen en komen waardevolle grondstoffen weer terug in de textiel kringloop! 

Dan is het tijd voor actie! De kinderen van groep 6,7 en/of 8 gaan vier weken lang aan de slag met het repareren en inzamelen van oud of kapot textiel. Hiermee verdienen ze punten. Zij voeren campagne en brengen iedereen op de hoogte van de Textiel Race. Ze betrekken hun familie, vrienden en de hele buurt bij het inzamelen van textiel. Buurtbewoners kunnen textiel aanmelden op www.textielrace.nl om het gratis bij hen thuis op te laten halen. De kinderen benaderen landelijke en lokale media om aandacht te vragen voor het textiel probleem. Ook verdienen ze punten wanneer ze kleding repareren en het een tweede leven geven. De winnende school wint een toffe schoolreis!

Inzamelen textiel

We werken samen met gemeenten en lokale inzamelaars. Zij zorgen ervoor dat het textiel op een verantwoorde manier gesorteerd wordt voor hergebruik of recycling. Meer dan de helft van het textiel dat we inzamelen wordt geselecteerd voor hergebruik waardoor het een tweede leven krijgt. Per race zamelen we gemiddeld 14.000 kg textiel in, waarmee we per race ruim 48 ton CO2 besparen

De Textiel Race laat aan kinderen en hun omgeving zien dat het leuk en gemakkelijk is om bij te dragen aan een circulaire economie. Onderzoek van de TU Eindhoven toont aan dat het project voor een blijvende gedragsverandering zorgt tijdens en na een race. Ook toont recent onderzoek aan dat kinderen de grootste invloed hebben op het duurzame gedrag van hun ouders: ‘The Greta Effect’. Doordat kinderen hun ouders en omgeving beïnvloeden, nemen we iedereen mee in de transitie naar een circulaire economie.

Enthousiast geworden en wil je ook een Textiel Race met ons organiseren? Neem dan contact met ons op!

sdg