Energy Race

Leuk en leerzaam omgaan met energiebesparing

Draag bij met wat jij bespaart! 

De energievoorziening van de toekomst moet duurzaam, betrouwbaar, betaalbaar en rechtvaardig zijn.
Dat is helaas nog niet vanzelfsprekend voor 8% van de Nederlandse huishoudens (circa 650.00 huishoudens) die in meer of mindere mate te maken hebben met energiearmoede. Ze kunnen de energierekening niet of nauwelijks betalen en leveren enorm in op wooncomfort. 

Dit moet we aanpakken! De Energy Race combineert educatie met een toffe campagne voor energiebesparing. 

Energy Logo White

Gastles Energy Race

 

Energiebox

Pilot in Eindhoven

Vanaf 19 september vindt de eerste Energy Race plaats. Deze pilot start in Eindhoven en tijdens deze race worden Energieboxen ingezet.
De leerlingen mogen als onderdeel van hun energiebesparing campagne Energieboxen inclusief energieadvies verspreiden, waarbij laagdrempelige
energiebesparende methoden en middelen aandacht krijgen.
De Energy Race maakt daarmee energiebesparing en duurzaam gedrag leuk, leerzaam en makkelijk! 


In 2022 worden in de Gemeente Eindhoven 100 energieboxen met energieadvies verspreid tijdens de campagnes van leerlingen. 
Met een Energiebox inclusief advies kan een huishouden ongeveer 10% energie besparen! Met een energiebox en adviesgesprek bespaart een huishouden gemiddeld 257 kWh, terwijl een huishouden in Nederland gemiddeld 2.479 kWh per jaar verbruikt (bron: milieucentraal.nl)

Energy Race Eindhoven 2022

Tijdens de race gaan 10 basisschoolklassen in Gemeente Eindhoven de strijd aan voor een energiebesparing actie. Een race begint met een interactieve gastles. Deze gastles gaat over verschillende energiebronnen, de voor- en nadelen van iedere bron en hoe je energie bespaart d.m.v. verschillende methoden en middelen. 

Dan is het tijd voor actie! De kinderen van groep 6,7 en/of 8 gaan vier weken lang aan de slag met acties voor energiebesparing. Hiermee verdienen ze punten. Zij voeren campagne en brengen iedereen op de hoogte van energiebesparing en de energieboxen. Ze betrekken hun familie, vrienden en de hele buurt en moedigen hen aan om zich in te schrijven voor energieboxen met energieadvies. Dit kan via de website www.energyrace.org. Energiebox verwerkt de aanmeldingen en belt de mensen om een afspraak in te plannen. 

Daarnaast benaderen de kinderen landelijke en lokale media om aandacht te vragen voor energiebesparing. Ook verdienen ze punten wanneer ze zelf energiebesparende maatregelen doorvoeren in de klas. De winnende scholen winnen een toffe prijs voor de hele klas! 

 

Kick-off Energie Race Eindhoven

Onze partners

Wij werken samen met Gemeente Eindhoven en Energiebox. Zij zorgen ervoor dat de energieboxen door energieadviseurs worden gebracht naar de buurtbewoners. De energieadviseurs geven advies over energiebesparing in huis en stellen een adviesrapport op. Wanneer alle 100 energieboxen verspreid worden, bespaart dit ongeveer 25.700 kWh! 

De Energy Race laat aan kinderen en hun omgeving zien dat het leuk en gemakkelijk is om bij te dragen aan een duurzame maatschappij. Het race concept is gebaseerd op het concept van de E-Waste Race (2014) en Textiel Race (2020). Onderzoek van de TU Eindhoven toont aan dat het concept van de E-Waste Race voor een blijvende gedragsverandering zorgt tijdens en na een race. Ook toont recent onderzoek dat kinderen de grootste invloed hebben op het duurzame gedrag van hun ouders: 'The Greta Effect'. Doordat kinderen hun ouders en omgeving beïnvloeden, nemen we iedereen mee in de transitie naar een circulaire economie. 

Gemeente Eindhoven

 

De Energy Race is een gloednieuw project van Fawaka Ondernemersschool en Race Against Waste. De misse van Fawaka Ondernemersschool is om álle kinderen in Nederland laten kennismaken met duurzaam ondernemen. Race Against Waste heeft  als missie om iedereen te inspireren om op een leuke, makkelijke en praktische manier mee te doen in de transitie naar de circulaire economie. 
Het resultaat? Ondernemende kinderen aan de slag met duurzaam gedrag en energiebesparing! 

Enthousiast geworden en wil jij ook een Energy Race met ons organiseren? Dit is mogelijk vanaf 2023! Neem contact met ons op! 

 

Fawaka Ondernemersschool