"Kinderen bloeien op tijdens de E-waste Race" - Juf Willeke

Tijdens de E-waste Race Blink 2021 deelde juf Willeke, van Kindcentrum de Mozaïek in Helmond, een mooi verhaal uit haar groep 8. Ze zag haar leerlingen die normaal niet zo snel op de voorgrond treden, tijdens het project opbloeien. Kinderen stapten uit enthousiasme uit hun comfortzone om allemaal hun steentje bij te kunnen dragen. Leerling Rinaldo maakte een presentatie over e-waste, om deze met andere klassen en op social media te delen. Een reden voor een interview met juf Willeke en Rinaldo, dacht Monique, afvalcoach van Blink.


Monique:
“Wat leuk dat jullie hebben meegedaan aan de E-waste Race. Hoe heb je dit als leerkracht ervaren?”

Juf Willeke:
“Door de E-waste Race word je als klas echt gemotiveerd om iets te doen en door het wedstrijdelement was het ook leuk voor de kinderen. Het is echt een stukje bewustwording in de klas geweest.”

Monique:
“In de evaluatie van de E-waste Race gaven jullie al aan, dat ondanks de lagere inzamel score, de kinderen tijdens dit project opbloeiden. Hoe gingen de kinderen met het project om?”

Juf Willeke:
“De gastles heeft de kinderen echt geactiveerd. Tijdens deze les zijn ze enthousiast gemaakt om elektronisch afval te gaan ophalen en verzamelen. Het wedstrijdelement heeft ze gemotiveerd om te blijven inzamelen en punten te behalen. Dat zorgde wel voor extra stimulans. Ze waren onder de indruk van wat ze in de buurt verzamelden. Mensen gaven het mee en dat vonden de kinderen allemaal lief. Dus dat was leuk om te zien.”

Monique:
“Ik had begrepen dat vooral de kinderen bij jullie heel erg opbloeiden. Hoe komt dat denk je?”

Juf Willeke:
“Sommige kinderen vinden het soms toch wel lastig om in de klas wat te vertellen. Ze doen goed mee maar zijn wat meer op de achtergrond. Tijdens de E-waste Race ging juist die groep heel fanatiek aan de slag, omdat ze iets konden betekenen in de klas. Zo was er een meisje dat heel enthousiast vertelde hoe het er bij haar thuis aan toe ging met afval inzamelen. Omdat ze makkelijk uit eigen ervaring kon vertellen, zag je haar opbloeien. Omdat alle kinderen een steentje bij konden dragen zag ik ze allemaal uit hun comfortzone stappen.”

Monique:
“Leuk om te horen dat er tijdens zo’n project meer gebeurd dan alleen e-waste inzamelen. Je groeit als klas en kinderen krijgen zelfvertrouwen. Welke vaardigheden hebben de kinderen opgedaan?”

Juf Willeke:
“De kinderen leerden veel over samenwerken, zo moesten ze meteen afspraken gaan maken met elkaar.
Wie gaat het afval inzamelen?
Wie gaat de punten bijhouden?
Wie controleert of het elektronische afval goed is aangemeld?

De kinderen deden dat eigenlijk automatisch uit zichzelf!

Normaal in de klas merkte ik dat ze samenwerken ooit wel lastig vinden, maar dat ging nu heel natuurlijk. Het was mooi om te zien dat de kinderen aan de hand van wat ze zelf leuk vonden de taken verdeelden zoals posters maken en flyers uitdelen. Ook waren er kinderen die het juist leuk vonden om manager te spelen en alles te regelen. En zo wilde Rinaldo graag een presentatie maken.”

Monique: 
“Dat was natuurlijk dé reden voor dit interview! Super knap Rinaldo dat je zelf een presentatie wilde maken. Hoe is dit bevallen?”

Rinaldo:
“Ik had er wel veel tijd ingestopt. Samen met een klasgenootje hebben we het begin een beetje gemaakt. Daarna heb ik regelmatig laten zien aan de juf of ik nog iets kon verbeteren. Online wat feiten opgezocht en die in de presentatie gezet. Daarna heb ik het op social media gezet, waar het 45 keer is bekeken.”

Monique:
“Gaaf hoor, je hebt hard je best gedaan Rinaldo. Hoe is dit zo tot stand gekomen juf Willeke?”

Juf Willeke:
“Ik merkte op een gegeven moment dat de kinderen onderaan in het klassement kwamen en sommige raakten daardoor gedemotiveerd. Rinaldo die bleef wel heel enthousiast, dus die kwam zelf met het idee om een presentatie te maken om in andere klassen te laten zien.”

Monique:
“Zo te horen ben je elk vrij moment bezig geweest met je presentatie. Hoe voelde het om een presentatie te maken?”

Rinaldo:
“Spannend en een beetje stressen.”

Monique:
“Complimenten omdat je dat helemaal zelf hebt gemaakt. Hoe heb jij de E-waste Race ervaren?”

Rinaldo:
“Leuk om samen te werken in de klas. Ook langs de deuren gaan voor de e-waste was erg gezellig. En ik vond het grappig dat we bij iemand een jacuzzi-pomp meekregen.”

Monique:
“Wat vond jij de belangrijkste boodschap van dit project?”

Rinaldo:
“Dat we elektronisch afval en andere spullen kunnen hergebruiken om to grondstoffen uit de aarde te besparen.”

Monique:
“Wat vond je ervan dat jouw klas extra punten heeft gekregen door jouw presentatie?”

Rinaldo:
“Wel leuk maar ik deed het niet echt voor de punten. Het ging mij meer om te leren over de grondstoffen en hoe belangrijk het is om te recyclen. Dus niet om te winnen.”

Monique:
“Ik begrijp het helemaal. Je doet dat voor je eigen gevoel en om beter te zorgen voor de toekomst. Dat is een heel mooi streven. Heb je na je ervaring op school een tip voor de lezers van dit interview?”

Rinaldo:
“Als je elektronisch afval thuis hebt liggen, lever het gratis in bij de milieustraat. En gooi het niet weg!”

Bedankt juf Willeke en Rinaldo voor dit interview. Complimenten voor heel de klas omdat iedereen zo zijn best heeft gedaan tijdens de E-waste Race!



Wil jij met jouw school meedoen aan een E-waste Race? Bekijk dan hier of er binnenkort een race in jouw gemeente of regio georganiseerd wordt en neem contact met ons op!

Geïnspireerd geraakt om een race te organiseren? We horen het graag van je!