Duurzame vakantietips!

Vanuit huis vinden we het vaak gemakkelijker om na te denken over duurzaamheid en circulariteit. Maar hoe zit dat op vakantie? Wist je dat je ook rondom je vakantieplannen hele mooie en belangrijke stappen kan zetten die belangrijk zijn voor ons milieu?
Wij denken graag met je mee en komen met een handig overzicht van duurzame vakantietips waarmee jij direct positieve impact kan maken!
Fijne vakantie!

Duurzame vakantietips!

Duurzame vakantietips!

Duurzame vakantie tip #1 Tweedehands for the win!

Snel voor vakantie nog een e-reader nodig? Of in de auto tv-schermpjes om de kinderen achterin te vermaken? Koelbox last minute toch een handig idee? Kijk dan bijvoorbeeld eens op Marktplaats voor een tweedehands variant. Je kan ook op locatie zoeken, zodat je vaak snel in de buurt nog een artikel kan scoren. Tweedehands scoren is zoveel beter voor het milieu!

Maar vraag ook rond bij familie, vrienden of buurtgenoten. Je kan altijd voor een vakantie iets (uit)lenen, vaak ligt het anders toch maar in de kast. Delen is dan een goed idee en zo zijn er uiteindelijk ook minder apparaten nodig.

Mocht je bij thuiskomst je laatste aanwinst bijvoorbeeld toch niet zoveel gebruikt hebben, dan kan je hem altijd weer aanbieden op een tweedehands platform of afgeven bij een kringloop zoals Het Goed, zodat hij toch weer van een nieuwe eigenaar kan worden voorzien. Zo maak je er nog meer mensen blij mee!

Duurzame vakantie tip #2 Bottle up!

Door water te drinken uit de kraan draag je bij aan een beter milieu. Zo gemakkelijk is het! 
Door (op vakantie) steeds nieuwe flesjes water te kopen ontstaat een overschot aan plastic, na gebruik gooi je deze flesjes namelijk vaak weer weg of worden ze gebruikt om te recyclen. Maar het gehele recycle proces is overbodig op het moment dat je zelf je eigen fles meeneemt die je gemakkelijk met water kan vullen. Een ideaal voorbeeld is de alom bekende Dopper ie lekvrij is en tegen een stootje kan. Iedereen kent hem wel en je kan hem gemakkelijk meenemen op je reizen.

Via Find a Water tap op Google, kan je een waterpunt vinden waar jij je flesje kan bijvullen. Er staan in Europa al bijna 135.000 water taps op de teller. Super handig!

En goed water blijven drinken, het is belangrijk voor je lichaam!
 

Duurzame vakantietips!

Zonnebrand

Duurzame vakantie tip #3 Zonnebrand!

Op het strand het water induiken tijdens je vakantie is natuurlijk heerlijk. Maar wist je dat jouw zonnebrand de ‘blauwe longen’ van de aarde kapot maakt? Zonnebrand bevat namelijk UV filters die weer onder andere de stoffen Oxybenzon en Octinoxaat bevatten. Deze stoffen zijn erg schadelijk voor het zeeleven. Het zorgt ervoor dat koraal verkleurt of het zelfs het DNA verstoort wat weer de groei beïnvloedt. Het koraal sterft hierdoor. Ook zijn de microplastics die in de zonnebrand verwerkt zitten erg schadelijk, zo denkt plankton dat die deeltjes voedsel zijn en komen die deeltjes vanzelf ook in de vissen terecht. Zo maken we de onderwaterwereld onbedoeld en onbewust zelf kapot.

Hoe zorg je ervoor dat je de aarde een handje helpt door de goede zonnebrand te kiezen?

Het Wereld Natuur Fonds heeft vorig jaar een handig lijstje met tips gemaakt en ook komen Jelle Derckx en Claire Wouters van Growthinkers met een handige lijst van duurzame zonnebrand die geschikt is.

Zo houden we samen de aarde schoon!

Duurzame vakantie tip #4 Luistertips voor onderweg!

Luisterboeken gedownload of een aantal toffe podcasts klaar staan? Super! Wat dacht je van een Fairphone headphone om in alle rust op vakantie hiernaar te kunnen luisteren? Fairphone heeft naast telefoons en ook headphones, ze proberen om zo eerlijk mogelijke smartphone en headphones te produceren. Hierbij focussen ze zich op het minimaliseren van de klimaatimpact van de productie door eerlijk en ethisch aan grondstoffen te komen. Mooi streven toch?

Ga je toch voor nieuwe producten, kies dan voor duurzaam geproduceerde elektronica!

Duurzame vakantie tip #5 Ruim je rotzooi op!

Je eigen rotzooi opruimen klinkt heel logisch toch? Maar toch slingert er overal straatafval rond. Daarom zijn vinden wij het motto ‘Laat een plek schoner achter dan toen je er kwam’ een hele mooie. Ben je bijvoorbeeld op het strand, maak er een sport van om het equivalent aan rotzooi dat je zelf maakt ook weer om je heen te verzamelen en op te ruimen. Zie je ergens anders afval slingeren? Neem het mee en ruim het op, dan ben je echt goed bezig!

Wordt je helemaal enthousiast van het afval opruimen? Dan kan je ook altijd lokaal aan de slag. Diverse gemeenten hebben hiervoor afvalprikkers beschikbaar, informeer eens daarvoor bij jouw gemeente. Of meld je aan voor de World Clean up day. Samen met een enthousiaste groep kan je dan lokaal aan de slag.

Zo houden we samen de aarde schoon! Fijne vakantie.

Afvalruimen