Energy Race

Leuk en leerzaam omgaan met energiebesparing

Draag bij met wat jij bespaart! 

De energievoorziening van de toekomst moet duurzaam, betrouwbaar, betaalbaar en rechtvaardig zijn.

Dat is helaas nog niet vanzelfsprekend voor 10% van de Nederlandse huishoudens die in meer of mindere mate te maken hebben met energiearmoede. Ze kunnen de energierekening niet of nauwelijks betalen en leveren enorm in op wooncomfort. 

Dit moet we aanpakken! 

 


         Energy Race

 

Gastles Energy Race

De Energy Race: in actie voor energiebesparing

Tijdens een Energy Race gaan 10 basisschoolklassen in een gemeente of regio de strijd aan voor energiebesparing. De Energy Race combineert educatie met een toffe campagne in de buurt. 

Een race begint met een interactieve gastles. Deze gastles gaat over verschillende energiebronnen, de voor-en nadelen van iedere bron en hoe je zelf energie kan besparen. Tijdens de les ligt de nadruk op laagdrempelige acties die je zelf kan uitvoeren. 

Dan is het tijd voor actie! De kinderen van groep 6,7 en/of 8 gaan vier weken lang aan de slag met acties voor energiebesparing. Hiermee verdienen ze punten. Zij voeren zelf allerlei acties uit: thuis, in de buurt en op school. Hoe meer impact, hoe meer punten! 

Daarnaast voeren de leerlingen campagne en brengen iedereen op de hoogte van energiebesparing. Dit kan in de woonwijk, maar ook via de lokale, regionale en landelijke media. 

De winnende scholen winnen een toffe prijs voor de hele klas! 

Een lokale aanpak

Veel  gemeenten bieden regelingen of acties aan om haar bewoners te ondersteunen tijdens de energietransitie en/of in het kader van energiearmoede. Bijvoorbeeld vouchers voor energiebesparende maatregelen, energiecoaching, Energieboxen, witgoedregelingen en
isolatie scans en maatregelen. De Energy Race biedt een plek voor deze maatregelen.

Tijdens de pilot in Eindhoven gingen de leerlingen aan de slag met een campagne en moedigden buurtbewoners aan om een Energiebox, inclusief energieadvies aan te vragen. Deze Energieboxen bevatten allerlei laagdrempelige energiebesparende middelen, die bewoners zelf of met advies van een energiecoach kunnen installeren. Met een Energiebox inclusief advies kan een huishouden tot ongeveer 10% energie besparen: op jaarbasis is dit ongeveer 257 kWh, terwijl een huishouden in Nederland gemiddeld 2.479 kWh per jaar verbruikt (bron: milieucentraal.nl)

De leerlingen vertelden hun familie, vrienden en de hele buurt over de actie. Zij konden zich vervolgens aanmelden via Energyrace.org. 
De organisatie Energiebox verwerkte de aanmeldingen en belde de mensen om een afspraak in te plannen. Per aanmelding kreeg de deelnemende school extra punten. 

 

EnergieboxKick-off Energie Race Eindhoven

Pilot in Eindhoven 

De eerste Energy Race is een feit! Van 26 september t/m 20 oktober 2022 vond de eerste Energy Race plaats. Deze pilot was mogelijk gemaakt door gemeente Eindhoven en tijdens deze race werden Energieboxen ingezet. Duurzaamheid.nl plaatste een mooi artikel over de eerste Energy Race. Lees het hier! 

De resultaten? In Eindhoven deden 411 leerlingen mee. Tijdens de Energy Race waren 150 Energieboxen beschikbaar, maar al tijdens de eerste week waren 108 Energieboxen aangevraagd. Dit was het resultaat van de campagnes van de leerlingen teams. 

De leerlingen hebben in totaal 150 acties in hun woonwijken uitgevoerd en zijn vijf keer in de media terechtgekomen. De Energy Race maakt daarmee energiebesparing en duurzaam gedrag leuk, leerzaam en makkelijk! 

Gemeente Eindhoven

Samenwerking

De Energy Race is een gloednieuw project van Fawaka Ondernemersschool en Race Against Waste. De missie van Fawaka Ondernemersschool is om álle kinderen in Nederland te laten kennismaken met duurzaam ondernemen. Race Against Waste heeft als missie om iedereen te inspireren om op een leuke, makkelijke en praktische manier mee te doen in de transitie naar de circulaire economie. 

Het resultaat? Ondernemende kinderen aan de slag met duurzaam gedrag en energiebesparing! 

Fawaka Ondernemersschool


De Energy Race laat kinderen en hun omgeving zien dat het leuk en gemakkelijk is om bij te dragen aan een duurzame maatschappij. Het race concept is gebaseerd op het concept van de E-Waste Race (2014) en de Textiel Race (2020). Onderzoek van de TU Eindhoven toont aan dat het concept van de E-waste Race voor een blijvende gedragsverandering zorgt tijdens en na een race. Ook toont recent onderzoek dat kinderen de grootste invloed hebben op het duurzame gedrag van hun ouders: 'The Greta Effect'.  Doordat kinderen hun ouders en omgeving beïnvloeden, nemen we iedereen mee in de transitie naar ene circulaire economie 

Enthousiast geworden en wil jij ook een Energy Race met ons organiseren? Dit is mogelijk vanaf 2023! Neem contact met ons op! 

De ontwikkeling van de Energy Race is mogelijk gemaakt door Stichting Goeie Grutten en Brabant Geeft Energie   

 

      

Wist je? 

-... dat ±10% van de huishoudens in Nederland in energiearmoede leeft? 

-... dat de Energy Race leerlingen uit groep 6, 7 en 8 uitdaagt om zoveel mogelijk energie te besparen in huis, op school, bij de vereniging of bij de buren? 

- ...dat via de Energy Race leerlingen campagne voeren om buurtbewoners enthousiast te krijgen voor energiebesparende maatregelingen en isolatie? 

-... dat de Energy Race lokale acties voor energiebesparing en isolatie (als onderdeel van de regeling Aanpak Energie-Armoede en het Nationaal Isolatieprogramma) onder de aandacht brengt bij buurtbewoners?

- ...dat tijdens één Energy Race, leerlingen van 10 basisscholen wel 166 acties in hun buurt kunnen uitvoeren voor energiebesparing?